ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρέιλερ: Ο Γκάι Ρίτσι αναζητά το Εξκάλιμπερ για τον «Βασιλιά Αρθούρο»

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
10:29
14/2

Oscars 2017: Ηθοποιοί που διεκδίκησαν δυο φορές Όσκαρ με τον ίδιο ρόλο

Αν νομίζατε πως η πρόσφατη περίπτωση του Σιλβέστερ Σταλόνε ως Ρόκι Μπαλμπόα είναι μοναδική, ξανασκεφτείτε το! 

Από τον Πάνο Γκένα

Στην ιστορία του θεσμού δεν έχουν υπάρξει μόνο ηθοποιοί διπλά υποψήφιοι, αλλά και χαρακτήρες. Για παράδειγμα ο Σιλβέστερ Σταλόνε, που πέρσι αποτελούσε το φαβορί για το Όσκαρ Β' Αντρικού με τη συμμετοχή του στην ταινία «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου», (τελικά κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τη «Γέφυρα των Κατασκόπων») ως Ρόκι Μπαλμπόα, είχε ξαναπροταθεί το 1976 στην κατηγορία Α' Αντρικού (αλλά και  Πρωτότυπου Σεναρίου) με την πρόωτη ταινία της σειράς «Ρόκι». Η ταινία εκείνη τη χρονιά είχε κερδίσει 3 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου της Καλύτερης ταινίας.

Ο ταλαντούχος, γοητευτικός Πολ Νιούμαν είχε προταθεί για Όσκαρ 10 φορές, είχε κερδίσει ένα τιμητικό (1986) και ένα Α' Αντρικού ρόλου την επόμενη χρονιά με το «Χρώμα του Χρήματος» του Μάρτιν Σκορσέζε. Το 1961 είχε προταθεί για τον ίδιο ρόλο (του «γρήγορου» Έντι Φέστον) με την ταινία «The Hustler» («Ο Κόσμος είναι Δικός μου»).

Η δις βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ προτάθηκε 2 φορές για το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ στα «Elizabeth» (1998) και «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή» (2007). Το ότι δεν το κέρδισε την πρώτη φορά, αποτελεί ένα από τα παράδοξα αστεία της Ακαδημίας (εκείνη τη χρονιά βραβεύτηκε η Γκουίνεθ Πάλτροου στο «Ερωτευμένος Σέξπιρ»).