ΘΕΜΑΤΑ

Οι 20 καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ σύμφωνα με το ΣΙΝΕΜΑ!

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
16:22
20/3

Μαθήματα Σεναρίου: Η εναρκτήρια σκηνή του «Άδωξοι Μπάσταρδη»

Πως ο Ταραντίνο ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο την ταινία του και σύστησε έναν χαρακτήρα που έστειλε έναν άγνωστο ως τότε ηθοποιό στα Όσκαρ. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την πρώτη σκηνή του «Άδωξοι Μπάσταρδη» ως μία από τις καλύτερες που έχει γυρίσει στην καριέρα του ο Κουέντιν Ταραντίνο. Δεν είναι μόνο το πως αποφασίζει να μας γνωρίζει τον χαρακτήρα του Χανς Λάντα, αλλά μας δίνει χρόνο να απολαύσουμε έναν ηθοποιό που ως τότε δεν ήταν γνωστός στους κύκλους του Χόλιγουντ. Ο Κρίστοφ Βαλτς έφτιαξε την καριέρα του στις ΗΠΑ μετά από αυτή την ταινία και το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου από την αμερικανική ακαδμία, οφείλοντας στον Ταραντίνο το ότι είδε κάτι που δεν είχαν δει άλλοι ως τότε και του έδωσε χώρο και άνεση για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. 

Το γκρουπ «Lessons from the Screenplay» που εκθειάζει περιπτώσεις συγκεκριμένων σκηνών όπου το σενάριο λειτουργεί άψογα και οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται ιδανικά. Πέρα από την παράθεση της σκηνής, ακούμε και τη γνώμη του ίδιου του Ταραντίνο γι΄αυτήν, ενώ χρησιμοποιούνται και άλλα παραδείγματα ως σύγκριση, με πιο χαρακτηρισιτκά αυτά του «Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» και «Vertigo».