ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπράιαν Φούλερ έχει έτοιμη μία «μεγάλη ιδέα» για 4η σεζόν «Χάνιμπαλ»

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
16:35
10/1

Διάσημοι σκηνοθέτες γυρνούν διαφημιστικά κλιπς

Ο Φίντσερ, ο Γουές Άντερσον, ο Ρίντλεϊ Σκοτ και άλλοι σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ελάχιστοι σκηνοθέτες ξεκίνησαν την καριέρα τους κάνοντας απευθείας μεγάλου μήκους ταινίες. Ξεκινώντας από μικρές δημιουργίες, αρκετοί κατάφεραν να βρουν το κατάλληλο πέρασμα για τις μεγαλύτερες μέσω των βιντεοκλίπ και, κυρίως, της διαφήμισης. Ο χώρος αυτός αποδεικνύεται ως σήμερα πολύ φιλόξενος για κινηματογραφικούς σκηνοθέτες, όχι μόνο νέους, αλλά και αναγνωρισμένης αξίας, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν εικόνες που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες τους. Πριν καιρό, το διαδικτυακό περιοδικό Keyframe, έφτιαξε ένα μικρό βίντεο σε μορφή κουίζ, ώστε να μαντεύει ο θεατής τον υπεύθυνο για τις διαφημίσεις που βλέπει.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες γνωστές περιπτώσεις. Ο Γουές Άντερσον διατηρώντας το στυλ του, έχει δουλέψει για την Prada και την American Express.

Πολύ παλιότερα, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, μετά τις επιτυχίες του «Άλιεν» και του «Blade Runner», παρουσίαζε στον κόσμο το Macintosh της Apple που θα έκανε τον κόσμο να μην μοιάζει με το 1984 του Όργουελ.

Ο Σπάικ Τζόνζι βραβεύτηκε στις Κάννες το 2003 για μια διαφήμιση της ΙΚΕΑ.

Ο Στιβ ΜακΚουίν, ανάμεσα στις πολλές μικρού μήκους που έχει κάνει, συνεργάστηκε με την Burberry σε μια διαφήμιση για την οποία χρησιμοποίησε φιλμ 70 χιλιοστών.

Ο Σπάικ Λι εμφανίστηκε ως χαρακτήρας από την ταινία του «She's Gotta Have it», μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν για να διαφημίσει προϊόντα της Nike.

Έντεκα χρόνια πριν την επιτυχία του «Se7en», ο Ντέιβιντ Φίντσερ παρουσίασε ένα εξαιρετικό δείγμα του ταλέντου του για χάρη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Ομοσπονδίας.