ΘΕΜΑΤΑ

Οι 10 καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ Καννών από το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
14:24
1/6

Βίντεο: Τα «χιτσκοκικά» ευρήματα στα «Σαγόνια του Καρχαρία»

Ποια κινηματογραφικά κόλπα έβγαλαν στην επιφάνεια το πρώτο μπλοκμπάστερ της ιστορίας του κινηματογράφου;

Από τον Πάνο Γκένα

Ένας νεόκοπος σκηνοθέτης με τηλεοπτική κυρίως εμπειρία και άρτι βραβευμένος στο Φεστιβάλ Καννών για το σενάριο του «Εξπρές του Σούγκαρλαντ», ήταν υπεύθυνος για το πρώτο μπλοκμπάστερ της κινηματογραφικής ιστορίας. Ο λόγος για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ που έσπειρε τον πανικό και αναστάτωσε τους λουόμενους παγκοσμίως με μία ταινία που βασίζεται σε έναν μηχανικό καρχαρία που δεν δούλευε και δύο νότες που αρκούσαν να υποβάλλουν τον τρόμο.

Στα «Σαγόνια» ένας οικογενειάρχης, ένας θαλασσόλυκος και ένας ωκεανογράφος, μοντέλα που αντιπροσωπεύουν αρχετυπικά την αμερικάνικη κοινωνική διαστρωμάτωση, έχουν για αντίπαλο έναν καρχαρία, σύμβολο φυσικής επιλογής και εσωτερικό εχθρό που ορίζει τον δικό του χώρο. Πέρα από τις κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις όμως, τα πράγματα στην ταινία είναι απλά. Τα «Σαγόνια του Καρχαρία» λειτουργούν γιατί περιγράφουν με αυθάδεια έναν εγγενή φόβο. Η φύση είναι ανώτερη και θα βρει τον τρόπο να σε κατασπαράξει, δείχνοντας τα δόντια της ακόμα και κάτω από τα πόδια σου. Ειδικά όταν δεν πατάς γη.

Αν και αρχικός στόχος του Σπίλμπεργκ ήταν ο ρεαλισμός επιλέγοντας το Martha’s Vineyard για τα γυρίσματα, και όχι κάποιο στούντιο, τα πολλά τεχνικά προβλήματα τον έκαναν ευτυχώς πιο δημιουργικό με αποτέλεσμα τα λάθη του «παρά πέντε» να διαμορφώσουν ένα αριστούργημα ακριβείας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Fandor μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παραγωγή της ταινίας και...προσοχή στις θάλασσες!