ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Οι Πειρατές της Καραιβικής: H Εκδίκηση του Σαλαζάρ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
16:14
13/4

Βίντεο: Ο Μάρτιν Σκορσέζε και οι αναφορές του στη θρησκεία

Είναι γνωστό πόσο έχει επηρεάσει τον αμερικανό σκηνοθέτη η καθολική του ανατροφή και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από το βίντεο. 

Η χριστιανική Βίβλος έχει επηρεάσει με 2 τρόπους τον κινηματογράφο. Ένας είναι πως αποτέλεσε υλικό για δεκάδες ταινίες που αναφέρθηκαν στις ιστορίες της και ο δεύτερος είναι να πρωταγωνιστεί σε ταινίες μέσω των χαρακτήρων της, ανθρώπων που πράττουν με βάση την θρησκευτική τους αγωγή και οι οποίοι πολλές φορές αποτελούν προεκτάσεις των σκηνοθετών αυτών των ταινιών. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι σκηνοθέτες της εποχής μας που μεγάλωσαν κάτω από ένα αυστηρό χριστιανικό περιβάλλον και αυτό αντανακλάται στις ταινίες τους. 

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου είδους σκηνοθέτη από τον Μάρτιν Σκορσέζε. Με τον καθολικισμό να έχει εισχωρήσει στη ζωή του από μικρό παιδί, ο Σκορσέζε ασχολήθηκε έντονα με την επιρροή της θρησκείας στους χαρακτήρες του. Το σύνολο της φιλμογραφίας του προσφέρεται ως μια εικονογράφηση των Καθολικών του 20ου αιώνα και συχνά οι κριτικοί βλέπουν τα φιλμ του σχεδόν αποκλειστικά κάτω από αυτό το πρίσμα. Το παρακάτω video essay με τίτλο «Scorsese Goes to Church» συγκεντρώνει τις κυρίαρχες αναφορές του έργου του γι' αυτό το θέμα.