ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Aquarius

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΑΤΑ
14:40
19/5

Βίντεο: Η ομορφιά του κινηματογραφικού κάδρου

Ακριβώς όπως οι φωτογράφοι περνούν ώρες προσπαθώντας να συλλάβουν την τέλεια εικόνα, έτσι και οι σκηνοθέτες συνθέτουν τα πλάνα τους για τη μεγάλη οθόνη. Σε μία καλή ταινία το κάδρο είναι προσεκτικά κατασκευασμένο για να είναι οπτικά ελκυστικό και κομμάτι της ιστορίας. Και όταν γίνεται σωστά, τότε έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα...

Από τον Πάνο Γκένα

Το ότι το διαδικτυακό κανάλι του CineFix στο youtube φιλοξενεί εξαιρετικά video essays είναι γνωστό. Συνεχίζοντας την κινηματογραφική ανάλυση μέσα από οπτικά δοκίμια εδώ και τρία χρόνια, αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι της ομάδας βάζουν δύσκολα στον εαυτό τους, επιλέγοντας τα καλύτερα κινηματογραφικά πλάνα.

Μέσα από την ταξινόμηση 1000 πλάνων, την κατηγοριοποίηση και την επιλογή τους, το CineFix παρέδωσε δυο βίντεο σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους πλάνων, τη χρήση και τη σημασία τους.

Από τα close-up του Ντράγιερ στο «Πάθος της Ζαν Ντ' Αρκ» (1928) και τους ευρυγώνιους φακούς του «Νονός, Μέρος ΙΙ» (1974) του Κόπολα, μέχρι την ευρηματική χρήση της κάμερας στο «Ψυχώ» του Χίτσκοκ, το «Persona» του Μπέργκμαν και το πιο πρόσφατο «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον, τα παρακάτω βίντεο αποθεώνουν την ομορφιά της αφήγησης που «κρύβεται» φανερά στην κινηματογραφική εικόνα.

Απολαύστε!