Το σινεμά του Κάρολου Ζωναρά στο Αλκυονίς

21/4/2017 2:21:28 μμ

Με αφορμή την νέα του ταινία, «Πέντρο Νούλα» που πρωτοείδαμε στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο συνολικό έργο του Έλληνα σκηνοθέτη.

Ένας νεαρός άνδρας σώζεται ως εκ θαύματος μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό. Όταν όμως συνέρχεται δεν ξέρει πλέον ποιος είναι. Ένα ιταλικό διαβατήριο που δηλώνει το υποτιθέμενο όνομά του: Πέντρο Νούλα, ένα σπασμένο κινητό, μια επιταγή και η φωτογραφία μιας γυναίκας είναι τα μοναδικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Με βάση αυτά θα επιχειρήσει την αναζήτηση της ταυτότητάς του, για να βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια.

O «Πέντρο Νούλα», η νέα ταινία του Κάρολου Ζωναρά, ίσως όχι τυχαίο όνομα, στα λατινικά ο κανένας (nulla=τίποτα), ο πρωταγωνιστής, που έχασε αλλά προσπαθεί να βρει την πραγματική του ταυτότητα μετά από ένα τρακάρισμα. Μοναδικό στοιχείο να κρατηθεί μια επιταγή στην τσάντα του. Ο Πέντρο Νούλα μια ταινία θρίλερ με τρομακτική ατμόσφαιρα, σκοτεινή κάποιες φορές και άλλοτε οικεία να ακολουθεί την αναζήτηση της αλήθειας μέσα από εικόνες του κέντρου της Αθήνας, όπου ο πρωταγωνιστής περιπλανιέται.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης πρωταγωνιστής στο ρόλο του ‘’χαμένου’’, μια γυναίκα στο ρόλο femme fatale, ένα μυστήριο που αιωρείται ανάμεσα στους ρόλους και το έντονο σασπένς. Η ταινία γίνεται ανατρεπτική ανάμεσα σε εικόνες αποκάλυψης από το κέντρο της Αθήνας ως την παραλιακή βραδινή ζωή.
Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη να ακολουθεί στο πιάνο τις στιγμές του πρωταγωνιστή αλλά και την αναζήτηση του πραγματικού εαυτού του. σε μια υποχρεωτική περιπέτεια που επιβάλλει το σενάριο, μετά από ένα τρακάρισμα.

Μια ερώτηση θέτει ο σκηνοθέτης, πόσα θέλουμε να θυμόμαστε από αυτό που πραγματικά είμαστε και πόσο εύκολα απεμπολούμε την πραγματικότητα που δεν θέλουμε, που όμως μας επιβάλλει η ζωή ακόμη και με τυχαία γεγονότα, πολλές φορές βίαια και διαπεραστικά. Μονοπάτια της ζωής, της αναζήτησης, της αυτογνωσίας.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42-46, στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια), θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα σε όλο το έργο του σκηνοθέτη Κάρολου Ζωναρά. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται οι δυο μεγάλου μήκους ταινίες «Μπιγκ Χιτ» και «Ο Γιος του Τσάρλυ», 6 ταινίες μικρού μήκους, δυο ντοκιμαντέρ και οι τρεις ταινίες video dance.
 
«ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ»

Φιλμ Νουάρ 2012 - Α/Μ – Διάρκεια 94'
Πρωταγωνιστούν: Μελέτη Γεωργιάδη, Κάτια Ο'Γουάλις, Γρηγόρης Γαλάτης
 
Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της ύποπτης αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Κορμάς θα έρθει αντιμέτωπος με έναν επικίνδυνο γκάνγκστερ και μια υπόθεση διαφθοράς, που φτάνει πολύ βαθύτερα απ’ όσο φανταζόταν.

Eνα κλασικό φιλμ νουάρ στη σύγχρονη Αθήνα, με θαυμάσιο πρωταγωνιστή τον Μελέτη Γεωργιάδη και μια δημιουργική απόδοση ενός ατμοσφαιρικού, βρώμικου κόσμου! Στο «Μπιγκ Χιτ», ο Κάρολος Ζωναράς κάνει μια σπουδή πάνω στο φιλμ-νουάρ, το συγκεκριμένο αλλά, φυσικά, και ολόκληρο το τόσο γοητευτικό και σύνθετο είδος. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, τόσο φλατ και τόσο ατμοσφαιρική όσο ακριβώς χρειάζεται για να δώσει ταυτότητα στους ήρωες. Ο Ζωναράς μεταχειρίζεται το νουάρ με σεβασμό και αγάπη και με μια βαθειά γνώση των ορίων και των υπερβάσεών του. Μ’ έναν απόλυτα μεταμοντέρνο τρόπο, συμπληρώνει στοιχεία της δικής του πλοκής.

Ενώ το φιλμ τυλίγεται από την ατμόσφαιρα του κλασικού ασπρόμαυρου νουάρ, τελικά απεικονίζει γλαφυρά την σύγχρονη Ελλάδα της συναλλαγής. Μια αναφορά σε κομπίνες με τα συστήματα σε διάφορους μεγαλόσχημους Έλληνες επιχειρηματίες.
 

«Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ»

Δραματική 2008 - Έγχρ. - Διάρκεια 101'
Πρωταγωνιστούν: Φαίδωνας Γεωργίτσης, Γιώργος Γίαννόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Δήμητρα Παξινού Νεκτάριος Παπαλεξίου, Katia O’Wallis.
 
Ένα έγχρωμο νεονουάρ, διαδραματίζεται σ’ ένα λιμάνι που ελέγχει ο αιμοβόρος Τσάρλυ και η συμμορία του. Σε διαρκή πόλεμο με την αντιμαχόμενη ομάδα του Big John, μεγαλοέμπορου ναρκωτικών, ο Τσάρλυ διευθύνει κι ένα νυχτερινό κέντρο, το Free, στο οποίο η λατρεμένη του Joy εμφανίζεται κάθε βράδυ.
Ο Τσάρλι, και ο Μπιγκ Τζον, έμπορος ναρκωτικών, συγκρούονται για τον έλεγχο του υποκόσμου. Ένας ρακένδυτος νεαρός που έχει έρθει από το πουθενά θα βρεθεί στη μέση της διαμάχης και θα συμβάλει με απρόοπτο τρόπο στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Όλοι και όλα βρώμικα, με πρώτο και καλύτερο τον Τσάρλυ, έναν ξεπεσμένο γκάγκστερ, του οποίου το αμαρτωλό παρελθόν θα έρθει και θα πάρει εκδίκηση μέσω του ίδιου. Είναι οι ενοχές του εκείνες που τον καθιστούν ευάλωτο. Οι εμμονές του εκείνες που θα τον οδηγήσουν στην τελική πτώση.
 
Δύο πράγματα ο Τσάρλυ απεχθάνεται μέχρι τρέλας: τα ναρκωτικά και την ομοφυλοφιλία. Όμως και τα δύο είναι μέρος της ζωής του. Η Joy είναι τοξικομανής και ο Τόνης, το δεξί του χέρι, τα έχει με μια τραβεστί, την Αμάντα, που μαζί με κάποιες άλλες, κάνει πιάτσα στο λιμάνι. Ένας νεαρός ρακένδυτος, βρόμικος, σαν να έχει βγει απ’ τα σκουπίδια, περιφέρεται άσκοπα στο λιμάνι, κι έρχεται σε επαφή με τις τραβεστί. Αυτές αμέσως τον βαφτίζουν «γιο του Τσάρλυ», κι αυτό χάρη σε μια φήμη σύμφωνα με την οποία η Joy, όταν ήταν ακόμη κοριτσάκι στην Αμερική, έγκυος από τον Τσάρλυ, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, το οποίο αυτός εξαιτίας της αρρωστημένης του ζήλιας το πήρε και το πέταξε στα σκουπίδια.

Όλη η ταινία, σαν μια κατασκευή εξαιρετικών συγκυριών και συμπτώσεων, θα χτίσει την υποθετική αυτή ταυτότητα του νεαρού, καθιστώντας την στο τέλος πιστευτή. Παρά τη θέλησή του θα βρεθεί αναμιγμένος σε ένα πόλεμο ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες συμμορίες και θα συμβάλλει «ηρωικά» στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στον Τσάρλυ και τον Big John.
 
ΚΑΡΟΛΟΣ ΖΩΝΑΡΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


Ο Κάρολος Ζωναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές κινηματογράφου έκανε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εν συνεχεία στο Centro Sperimentale, στη Ρώμη, όπου έζησε για 13 συνεχόμενα χρόνια. Έκανε αρκετές μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες που συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ. Από 1999 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ.
 
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1981 «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ» (Μικρού μήκους) 1983 «JESSICA MORGAN» (Μικρού μήκους) 
1984 «THE TRAGEDY OF HIPPOLYTUS» («Η τραγωδία του Ιππόλυτου») 1990 «CIO’ CHE LUCCICA E’ ORO» («Ό,τι γυαλίζει είναι χρυσός»)
1993 «ORESTE A TOR BELLA MONACA» («Ο Ορέστης στην Tor Bella Monaca») (Μικρού Μήκους)
1994 «ADE E CORE» («Άδης και Κόρη») (Μικρού Μήκους)
1995 «IL DIARIO DI CHARLIE» («Το ημερολόγιο του Τσάρλυ») (Μικρού Μήκους)
1997 «PIETTA’ PERFETTA» («Τέλειον  Έλεος») (Μικρού Μήκους)
1997 «CITTA’ IDEALE» («Ιδανική πόλη) (Μικρού Μήκους)
2002 «SAVOIR VIVRE» (Μικρού Μήκους)
2008 «ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ»
2012 «ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ»
2016 «ΠΕΝΤΡΟ ΝΟΥΛΑ»
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα 
 
Από 20/4 έως 26/4/2017
 
1) «ΠΕΝΤΡΟ ΝΟΥΛΑ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ (A ΠΡΟΒΟΛΗ)
      ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18.45
2) «ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ
      ΣΑΒΒΑΤ0 20.30
3) «Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ
      ΚΥΡΙΑΚΗ  20.30
4) «ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ
        «SAVOIR VIVRE» 15΄
        «PIETA PERFETTA» 15΄
        «ΟRESTE A FOR BELLA MONACA» 28΄
        «CITTA IDEALE 20΄
        «IL DIARIO DI CHARLIE» 20΄
         ΠΕΜΠΤΗ  20.30
5) «ΔΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ
        «PAGGLIACCI - FRANCO JEFFIRELLI» 60΄
        «BACCAΝΤΙ – LUCARONCONI» 30΄
        ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  20.30
6) «VIDEO DANCE» του ΚΑΡΟΛΟΥ ΖΩΝΑΡΑ
        «ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΠΙΟ ΑΡΓΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ» 
        «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ»
        «NAKED 1»
        ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22.00

 • Καμία πατρίδα για τα φετινά Οσκαρ!

  Εκπλήξεις, φαβορί και πολλή πολλή Ευρώπη είχε η 80 τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής και μεταδόθηκε λεπτό προς λεπτό από το cinemag. [...]

 • Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους

  No Country for Old Men

  «Γελάω καμιά φορά» μονολογεί πικραμένος ο παλαίμαχος σερίφης που σε όλη τη διάρκεια του φιλμ χρησιμεύει ως ψύχραιμο αντιστάθμισμα και ηθική πυξίδα στα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν επί οθόνης. [...]

 • Ιθαν και Τζόελ Κοέν : Νικητές του Βραβείου Σκηνοθεσίας

  Οι αδελφοί Κοέν είναι οι μεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης, καθώς είναι οι τέταρτοι στην ιστορία μετά τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (Νονός 2) και τον Τζέιμς Κάμερον (Τιτανικός) και τον Πίτερ [...]

 • Ντάνιελ Ντέι Λούις - Νικητής στον Α΄ Ανδρικό Ρόλο

  Χύθηκε αίμα στους Α' αντρικούς. Η βραβευμένη Έλεν Μίρεν ανοίγει το φάκελο και ο Ντάνιελ Ντέι Λουις βγαίνει ο μεγάλος νικητής από την αντροπαρέα. Σήκωσε το Οσκαρικό τρόπαιο έχοντας καρφιτσωμένο [...]

 • Μαριόν Κοτιγιάρ - Νικήτρια στον Α' Γυναικείο Ρόλο

  Και το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου πήγε στην...Μάριον Κοτιγιάρ! Ενώ όλοι περίμεναν να βγει νικήτρια τη μεγάλη Τζούλι Κρίστι, ξαφνικά ανακοινώθηκε από το στόμα του Φόρεστ Γουιτάκερ το όνομα της [...]

 • Χαβιέ Μπαρδέμ- Νικητής στο Β΄Ανδρικό Ρόλο

  Ο Χαβιέ Μπαρδέμ με απίστευτα ποσοστά στις σχηματικές προβλέψεις (μόλις 1.07) πήρε το Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου. Είναι και επίσημα ο πρώτος Ισπανός που παίρνει το χρυσό αγαλματίδιο. Η ερμηνεία [...]

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ