ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές»: Ανακαλύψτε τα ίχνη στο πρώτο τρέιλερ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΤΑΙΝΙΕΣ

Η ζωή μιας γυναίκας

Une vie

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2016
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στεφάν Μπριζέ
  ΣΕΝΑΡΙΟ: Στεφάν Μπριζέ, Φλορένς Βινιόν
  ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιολάντ Μορό, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Τζουντίντ Γκεμλά
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αντουάν Εμπερλέ
  ΜΟΝΤΑΖ: Αν Κλοτζ
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119'
  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ:
  ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA Films
  <ARTICLE TITLE/>

Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη παιδιάστικα όνειρα και αθωότητα, που επιστρέφει σπίτι μετά από τα σχολικά της χρόνια που τα πέρασε στο μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης κι άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της Ζαν διαλύονται. Μια ταινία εποχής  - αλλά παντός καιρού - για το τέλος του ρομαντισμού και την απομάγευση που έρχεται με την ενηλικίωση, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μωπασάν.

Από τον Ρόμπυ Εκσιέλ

Στη Νορμανδία των αρχών του 19 ου αιώνα, η 20χρονη Ζαν, κόρη βαρόνου, επιστρέφοντας στο πατρικό της μετά τις σπουδές της σε μοναστήρι, παντρεύεται τον Ζιλιέν, γόνο έκπτωτων αριστοκρατών που της προξένεψαν οι γονείς της. Κι ενώ ο έγγαμος βίος μοιάζει αρχικά ευτυχής, τα χούγια του ιδιότροπου άντρα αρχίζουν να προκαλούν ρήγματα στη σχέση, μέχρι που γίνεται γνωστό πως άφησε έγκυο την υπηρέτριά τους. Αυτή θα είναι μονάχα η αρχή των οδυνηρών δοκιμασιών της αθώας Ζαν για τις επόμενες τρεις τουλάχιστον δεκαετίες.

Δράμα εποχής από μυθιστόρημα του Γκι Ντε Μοπασάν, δουλεμένο σαν ψυχαναλυτικό… ντοκιμαντέρ. Με κάμερα στο χέρι και τραχιά κοντινά πλάνα που αδιαφορούν θαρρείς για την ενδυματολογία ή το ντεκόρ του τότε και ανάγουν αυτόματα την ιστορία «μιας γυναίκας» (και όχι κάποιας συγκεκριμένης) στο πάντοτε και στο διηνεκές. Και αντιπαραβάλλουν τη δυστυχία της ιμπρεσιονιστικά (αλλά με επάρκεια διαλεκτική) με προηγούμενα στιγμιότυπα ευτυχίας.

Το αντί-μελόδραμα σε όλη του την ακρίβεια, με αισθητική που χώνει το νυστέρι βαθιά στο δράμα για να εντοπίσει τον τραγικό του πυρήνα. Τελικά, η Ζαν πληρώνει μια ζωή τον «νόμο της αγοράς», όπως όλοι μας άλλωστε και διαρκώς, μπουρζουάδες ή προλετάριοι ή ακόμη λούμπεν. Ο τίτλος της προηγούμενης, τωρινών ανησυχιών ταινίας του Στεφάν Μπριζέ επανέρχεται θριαμβικά σε μια ιστορία τοποθετημένη πριν… 200 χρόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Η ζωή μιας γυναίκας
 • Η ζωή μιας γυναίκας